Frenul lingual alterat și terapia logopedică

Frenul lingual scurt este cunoscut în termeni medicali ca anchiloglosie, o malformație congenitală in care țesutul care atașează limba de planșeul cavitații bucale este anormal de scurt. Acest lucru înseamna că, în funcție de gradul atașării, miscarile limbii pot fi limítate astfel încât palatul sau buza superioară nu pot fi atinse cu vârful limbii cand gura este deschisa la maxim.   

anatomie normală vs. alterată

Această malformație a frenului poate provoca dificultăți pentru bebeluș, copil, adult. 

Simtome la bebeluși

 • Alăptarea necesită ca bebelușul sa îsi țină limba deasupra gingiei din partea de jos a maxilarului, în timp ce suge. Dacă bebelușul nu își poate mișca limba sau nu o poate ține în poziția corectă, el nu poate obține suficient lapte, nu crește în greutate, este plângacios și agitat… 
 • Durere la alăptare, deoarece fisurile apar adesea din cauza fricțiunii și a presiunii intraorale excesive
 • Mastită datorată repetării rănilor cauzate de drenajul deficitar al glandei
procesul de adăptare
 • Dificultați de înghițire
 • Limitarea mișcării limbii dintr-o parte în alta, dificultatea de a scoate limba dincolo de arcadele dentare. Forma limbii când este scoasă afară, pare sa fie crestată sau în formă de inimă
 • Bebelușii cu frenul alterat au o respiratie orală datorita poziției joase ale limbii în repaus. 

Simtome la copil/adult

 • Limitarea mișcarii limbii 
 • Alterații in procesul de masticație și înghițire 
 • Dificultați de vorbire, deoarece limba nu poate fi ridicată suficient este dificil de pronunțat consoanele care necesită contactul limbii pe palat (t, d, n, l, r, z,…)
 • Afecțiuni stomatologice datorate igienei incomplete a cavității bucale
 • Probleme ortodontice de tip malocluzie dentara (mușcatură deschisă)
 • Respirație orală 
 • Tensiune/durere la nivelul muschilor faciali 

Merită menționată poziția limbii în repaus și relația acesteia cu respirația. În timpul somnului persoana cu alterație a frenul lingual nu menține limba ridicată și lipită de palat (cerul gurii) poziția corectă a limbii în repaus, astfel încât limba se retrage și cade înapoi, favorizând respirația orală, iar cavitatea faringiană se poate bloca parțial sau total. Obstrucția faringelui datorată limbii este una dintre cauzele apneei obstructive de somn. 

Frenul lingual alterat produce nu numai modificări funcționale, ci și structurale. Se observă o prevalență mai mare a malocluziei dentare. Deoarece limba tinde să fie joasă și/sau înainte într-o poziție de repaus și, în loc să modeleze maxilarul superior apasă mandibula, ducând la supra-dezvoltare mandibulară și subdezvoltare maxilară. Poate duce la malocluzii de clasa III.

După cum ați văzut, această mică malformație poate provoca mari dificultați, așa că atunci când este detectată, este indicat să se înceapă o evaluare și un tratament adecvat cât mai curând posibil. 

Evaluarea

Evaluarea corectă a frenului lingual se face după 2 aspecte:

Anatomic (prezența și aspectul fizic al frenului: membrană-fibră-muscular. Gros-subtire. Anterior-posterior)

Funcțional (mecanismele compensatorii dezvoltate, in funcție de limitarea mobilitații limbii: normală/moderată/severă/anchiloglosie completa)

Există mai mulți specialiști care pot detecta acest tip de alterare, cum ar fi stomatologi, otorinolaringologi, pediatri, chirurgul maxilo-facial … dar este responsabilitatea logopedul specialist in terapie miofuncțională de a efectua o evaluare completă a frenului pentru a determina dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală. 

Această distincție trebuie subliniată deoarece, în unii pacienți, se observă un fren scurt, dar care este adecvat din punct de vedere funcțional, astfel încât nu este necesară intervenția chirurgicală.

Tratamentul

În ceea ce privește tratamentul, se știe că frenul lingual nu se întinde /scurtează/modelează cu exerciții terapeutice, și de cele mai multe ori este nevoie de operație.  Momentul intervenției este variabil în funcție de gradul afectării mobilității limbii. Daca bebelusul nu poate sa sugă se recomandă tratamentul chirurgical la diagnosticarea frenului, în cazul copiilor frenul alterat se detectează de catre parinți sau logoped atunci când aceștia încep să vorbească (2-3 ani), in aceste cazuri operația este indicată atunci când copilul poate colabora pentru a evita o anesteziere generală. 

Tratamentul chirurgical utilizat este:  

 • Frenotomia – o procedura chirurgicală simplă, care se poate efectua în cabinet, cu anestezie topică. Se poate folosi fie o foarfeca sterila, fie un cauter cu care se taie transversal frenul lingual redând astfel mobilitatea limbii.
 • Frenuloplastie Funcțională – procedura chirurugicala mai complexa, include chirurgia și terapia miofuncțională (chirurgul și logopedul formând equipă). Se recomandă la copii și adulți. Acest tratament chirurgical se face în sala de operație cu anestezie generală/locală, deoarece presupune o rezecție mai extinsă si suturi care sa refacă anatomia zonei.
frenuoplastie adult

În funcție de vârsta pacientului și de gradul de anchiloglosie, se recomandă o abordare chirurgicală sau alta, medicul chirurg este cel care alege procedura chirurgicală individualizată. 

Terapia logopedică este indicată atât înainte cât și după operație.  

Inainte de operație sunt indicate 2,3 sesiuni pentru a evalua gradul de intervenție chirurgicală dar și pentru a antrena și pregătii muschii limbii așa încât pacientul în timpul chirurgiei să știe cum să poziționeze limba la indicațiile chirurgului.  

După operație (24-48 de ore) terapia logopedica este fundamentală, pentru a evita o cicatrizare a zonei nedorite (evitându-se astfel alte intervenții) și pentru o vindecare eficientă a țesutului. Logopedul specialist în Terapie Miofuncțională aplică masaje la nivelul muschiilor linguali și faciali, indică exercițile potrivite pentru pacient: exerciții de mobilitate și funcționalitate a limbii care totodată previn și reatașarea cicatricială a limbii. In cazul bebelușilor se aplică masaje pentru stimularea si întindera fibrelor musculare. 

Este important să amintim că fiecare persoană este unică și diferită, de aceea este esențial să existe o evaluare miofuncțională individualizată și un plan de tratament specific pentru fiecare pacient.

 • *Terapia Miofuncțională Orofacilă este o specialitate în domeniul logopediei. Obiectivul său este de a preveni, evalua, diagnostica și trata dezechilibrul Sistemului Somatognat.

Bibliografie de interes:

Pompéia L, IIinsky R, Ortolani C, Faltin J. Influencia da anquiloglosia no crescimento e desenvomimento do sistema estamatognático. Rev. Paul. Pediatr. [Internet]. 2017 June [cited 2020 Apr 27]; 35(2): 216-221. Available from: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-05822017000200216&lng=en.

Morisso M, Berwing L, Silva A; Ankyloglossia-related changes in the stomatognathic system. (2012) RGO, Rev. gauch.odontol. (online) 60 (2), 203-208.  Available from: http://revodonto.bvsalud.org/scielo.php?pid=S1981-86372012000200009&script=sci_arttext&tlng=en

Cross M, Venceslau L, Nemr K, Marchesan I. Alteración del frenillo de la lengua e interferencia en la masticación. Rev Mof 2014; 5 (1) 438-475. Available from: https://issuu.com/revistadigitalmo/docs/revmof_volumen_5_1_

Marchesan, I. (2004). Lingual Frenulum: classification and speech interference. The International Journal of Orofacial Myology.;30:31-8

Martinelli RLC, Marchesan IQ, Berretin-Felix G. Protocolo de avaliação do frênulo lingual para bebês: relação entre aspectos anatômicos e funcionais. Rev Cefac 2013; 15(3): 599-610. Available from: http://www.scielo.br/pdf/rcefac/v15n3/162-11.pdf

Brito SF, Marchesan IQ, Bosco CM, et al. Frênulo lingual: classificação e conduta segundo ótica fonoaudiológica, odontológica e otorrinolaringológica. Rev CEFAC 2008; 10 (3): 343-51. Available from: http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-18462008000300009&script=sci_abstract&tlng=pt

O’Shea, J. E., Foster, J. P., O’Donnell, C. P., Breathnach, D., Jacobs, S. E., Todd, D. A., & Davis, P. G. (2017). Frenotomy for tongue-tie in newborn infants. The Cochrane database of systematic reviews, 3(3), CD011065 Available from: https://doi.org/10.1002/14651858.CD011065.pub2.

Fournier-Romero C. Frenectomía: Abordaje Transdisciplinario. Rev Cient Odontol (Lima). 2017;5(2): 720-732. Available from: https://app.getpolarized.io/d/Frenectom-abordaje-transdisciplinario/0x1k8Mkeu5kE1mRVqVrhhm

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s