Bilingvismul și dezvoltarea limbajului

Expunerea copiilor la două sau mai multe limbi nu provoacă o întârziere în dezvoltarea limbajului. Cu toate că este adevărat că un procent foarte mic de copii mici au dificultăți de limbaj, este important să reținem că bilingvismul nu este niciodată cauza acestor dificultăți. O întârziere în dezvoltarea limbajului nu are nici o legătură cu numărul de limbi pe care le vorbește un copil.

Mulți părinți cred că, dacă un copil trăiește într-un mediu în care se vorbește mai mult de o limbă, va întârzia mai mult decât alți copii monolingvi pentru a ajunge la diferitele etape de dezvoltare a limbajului. Dar nu este așa, de fapt limbajul stimulează întotdeauna limbajul, indiferent de limba vorbită. 

Experții recomandă să creștem copiii bilingvi folosind metoda „un părinte – o limbă”, adică fiecare părinte să îi vorbească într-o limbă cu copilul, de exemplu, mama vorbește engleză și tata vorbește spaniola (sau invers), sau fă-o după mediu, acasă vorbesc engleză și la școală în spaniolă (sau invers).

Prin urmare, nu este suficient să-i dai celui mic desenele în engleză sau să aibă câteva ore la școală… În acest fel, bineînțeles, se vor dobândi concepte și structuri (ceea ce e grozav!, bineînțeles), dar nu se va atinge aceeași competență ca în limba maternă.

O persoană este bilingvă atunci când este capabilă să se înțeleagă și să se exprime în două limbi, în toate contextele și cu un nivel ridicat de competență.

Copiii bilingvi ajung la diferitele etape de dezvoltare a limbajului aproximativ în același timp cu copiii monolingvi. Dar, ca întotdeauna, vârstele specifice variază la fiecare copil, indiferent dacă i se vorbește într-una sau mai multe limbi.

Unele studii afirmă că a fi bilingv are avantaje foarte utile pentru cei mici:
• Capacitatea de a învăța cuvinte noi mai repede
• Învață să descompună cuvintele după sunetele lor în timp ce învață să vorbească și să citească
• Stimulează capacitatea de a învăța noi informație
• Învață să grupeze cuvintele pe categorii
• Ajută la rezolvarea problemelor
• Îmbunătățește abilitățile de înțelegere a ascultarii
• Stimulează empatia și conexiunea cu ceilalți care vorbesc aceeași limbă

Cu cât micuțul este expus mai devreme la ambele limbi, cu atât va fi mai bine. Astfel, copiii care sunt expuși la doua limbi încă de la naștere vor domina ambele limbi fără dificultăți.
Desigur, poți atinge și un nivel bilingv chiar dacă începi să înveți mai târziu (chiar și ca adulți îl putem atinge), dar va necesita mai mult efort.

Urmarește.ne pe Instagram

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s