Ce este și cum tratăm DISFAGIA

Disfagia este o tulburare a procesului de deglutiție, care se manifesta prin dificultăți la înghițirea alimentelor, atât celor solide cât și lichidele.

Poate fi un indicator că există o oarecare complicație în tranzitul alimentelor până ajunge la stomacul nostru și, deși poate apărea la orice vârstă, apare de obicei mai ales la pacienții vârstnici, așa că disfagia la vârstnici este ceva mai frecventă.

Această dificultate la înghițire poate fi o problemă ușoară, generând unele dificultăți în înghițirea alimentelor sau băuturii, sau poate fi o problemă mai gravă, făcând uneori imposibilă menținerea unei bune hidratări și nutriție sau chiar ducând la dezvoltarea unor boli, precum pneumonie prin aspirație.

Simptomele disfagiei

Tulburările de motilitate produc disfagie atât pentru alimentele solide, cat si pentru lichide. Obstrucția mecanica produce disfagie doar pentru solide. 

Vă lăsăm o listă scurtă cu unele dintre cele mai comune simptome:

 • Durere la înghițire
 • Dificultate sau incapacitate de a înghiți
 • Senzația că alimentele sunt reținute în gât sau în piept
 • Regurgitarea alimentelor înghițite
 • Arsuri la stomac

Care sunt cauzele disfagiei?

În ceea ce privește cauzele disfagiei, acestea pot fi multiple și se pot datora:

 • Probleme funcționale, adică alterări care compromit mișcarea tractului digestiv, împiedicând trecerea alimentelor din gură în stomac
 • Probleme structurale, prezentând dificultăți în trecerea alimentelor ca o consecință a îngustării tractului digestiv.

În multe cazuri, disfagia apare ca o consecință a accidentelor cerebrovasculare, cancerelor de gat și cap, Parkinson, Alzheimer etc. 

Tipuri de disfagie

Disfagia poate fi clasificată în funcție de localizare:

 • Disfagie orofaringiană, atunci când un pacient are dificultăți în a transfera alimente și lichide din gură către și prin faringe
 • Disfagie esofagiană, când alimentele sau lichidele nu trec normal prin esofag.

În funcție de tipul de alimente sau băuturi care este greu de înghițit: 

 • Disfagie la solide: apare atunci când există dificultăți la înghițirea alimentelor solide și alimentele trebuie consumate sub formă de piure.
 • Disfagie la lichide: se observă atunci când există dificultăți la înghițirea lichidelor, precum apă, lapte, sucuri, supe, etc. care adesea provoacă tusea pacientului, sau chiar trecerea lichidului în căile respiratorii.
 • Disfagie mixta: dificultate la consumul de lichide și la consumul de alimente solide.

Tratamentul disfagiei

Una dintre ariile de specialitate ale logopezilor, cu formare în Terapie Miofuncțională, este evaluarea și tratatarea disfagiei, împreuna cu specialiștii ORL evaluează și diagnostică disfagia. 

Evaluare logopedică are in vedere examinarea mecanismului oral și analizează structura și funcția componentelor fizice utilizate la mestecat și înghițire. Evaluare sistemului orofacial și tonusul mușchilor implicați in actul deglutiției.  De obicei, pacienții primesc alimente de diferite texturi și lichide de diferite vâscozități. 

După diagnostic se începe tratamentul disfagiei, dacă nu se administrează tratament, disfagia poate duce la deshidratare şi malnutriție. Este, de asemenea, un factor de risc pentru infecțiile respiratorii, cum ar fi pneumonia de aspirație, care este asociată cu creșterea mortalității.

Prin urmare, obiectivul tratamentului este ca pacientul, atât la vârste fragede, cât și adulți sau vârstnici, să aibă o dietă orală sigură și eficientă, menținând nivelul optim de hidratare și nutriție. Pentru aceasta, reabilitarea logopedică se bazează pe efectuarea de terapii ale deglutiție care includ:

 • Adaptarea texturilor alimentelor solide și lichide pentru a menține o dietă cât mai completă
 • Învațarea maniobrelor de inghițire eficientă
 • Învățarea tehnicilor de facilitarea și compensare deglutorie
 • Reabilitarea muschilor implicați in actul deglutiție

Toate acestea sunt importante de realizat ținând cont de particularitățile fiecărui caz și dacă disfagia nu împiedică hrănirea orală și pentru a elimina riscul de aspirație.

Dacă aveți simptome ale disfagiei nu ezitați o vizita la ORL și la logopedul specialist în Terapie Miofuncțională.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s