Cum alegem suzeta

Mulți bebeluși au un reflex puternic de supt. Unii dintre ei chiar își sug degetele înainte de a se naște, deoarece le oferă un efect plăcut și calmant.

De aceea mulți părinți se bazează atât de mult pe suzetă, dar este chiar potrivită? Mai jos enumeram o serie de avantaje si dezavantaje în ceea ce privește utilizarea suzetei și câteva sfaturi utile.

Avantaje

Pentru mulți bebeluși, suzetele sunt o modalitate de a simți plăcere și satisfacție între alăptări. Acestea sunt principalele avantaje ale utilizării suzetelor:

 • Ei calmează bebelușii. Unii bebeluși sunt mai fericiți și se simt mai relaxați atunci când au ceva de supt.
 • Ele oferă o distragere temporară a atenției. Suzetele pot fi utile în timpul injecțiilor, analizelor de sânge sau altor proceduri medicale.
 • Ele ajută bebelușii să doarmă. Dacă copilul dumneavoastră are dificultăți în a adormi, o suzetă îl poate ajuta să adoarmă.
 • Ele ajută la atenuarea disconfortului în timpul zborului. Bebelușii nu pot regla voluntar modificările presiunii aerului prin înghițire sau căscat. Folosirea unei suzete îi poate ajuta.
 • Acestea reduc riscul apariției sindromului morții subite a sugarului (SIDS). Diferiți cercetători au descoperit o asociere directă între utilizarea suzetei în timpul somnului bebelușului și un risc mai mic de a suferi de SIDS.
 • Ele pot fi aruncate. Când este timpul să iei suzeta de la bebeluș, o poți arunca. Dacă copilul tău începe apoi să-și suge degetul mare, va fi mai dificil să rupi acest obicei.

Dezavantaje

Pe de altă parte, suzetele au și o serie de dezavantaje asociate acestora:

 • Utilizarea timpurie a suzetei poate interfera cu alăptarea. Suptul unui sân este diferit de a suge o suzetă sau biberon, iar unii bebeluși sunt foarte sensibili la aceste diferențe. Unele studii sugerează că utilizarea timpurie a tetinelor artificiale este asociată cu o scădere a alăptării exclusive, deși nu este complet clar dacă tetinele artificiale cauzează probleme de alăptare sau servesc ca soluție la o problemă existentă.
 • Bebelușul tău poate deveni dependent de suzeta. Daca bebelușul tău folosește suzeta pentru a dormi, poate fi necesar sa te trezești de câteva ori pe noapte pentru a calma plânsele bebelușului când ii cade din gura.
 • Suzetele pot crește riscul de infecții ale urechii medii. Chiar și așa, ratele infecțiilor urechii medii sunt în general cele mai scăzute de la naștere până la 6 luni, când riscul de SIDS este cel mai mare și când bebelușii sunt cel mai „interesați” de suzete.
 • Utilizarea prelungită a suzetei poate duce la probleme dentare. 
 • Provoacă întârziere în vorbire, fiind cu suzeta multe ore in gura nu i se oferă posibilitatea de a vorbi. 
 • Favorizează respirația orală și alterează poziția limbii in repaus.
 • Specialiștii recomandă folosirea suzetei pana la apariția primilor dințișori (6, 7 luni).

Ce poți face și ce nu

Dacă alegi să oferi bebelușului tău o suzetă, reține aceste sfaturi:

 • Așteptați până când alăptarea este consolidată. Fii răbdător. Va putea dura câteva săptămâni sau mai mult pentru a stabili o rutină regulată de îngrijire. Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă introducerea unei suzete la 4 până la 6 săptămâni după naștere.
 • Nu folosiți suzeta ca primă linie de apărare. Uneori, o schimbare de poziție sau un pic de legănat pot calma un copil care plânge. Oferiți suzeta numai după mese sau între mese. Nu lăsați copilul să-l folosească toată ziua!
 • Alegeți suzete dintr-o singură bucată din silicon. Suzetele din două bucăți reprezintă o amenințare pentru sănătatea bebelușilor dacă se sparg, deoarece ar putea înghiți bucățile. Odată ce ați ales o anumită suzetă, păstrați suzete identice la îndemână.
 • Lasă copilul să stabilească ritmul. Dacă bebelușul nu este interesat de suzetă, încercați-o mai târziu sau nu o mai dați deloc. Dacă suzeta îi cade din gură în timp ce doarme, nu o puneți la loc.
 • Înainte de a-i oferi suzeta, verifică dacă este complet curată. Înainte de vârsta de 6 luni (sistemul lor imunitar se maturizează) se fierbe sau se spală în mașina de spălat vase; de la 7 luni se spală cu apa si săpun. 
 • Nu acoperi suzeta cu zahăr, siropuri, sau alte alimente.
 • Înlocuiți frecvent suzetele, utilizați o dimensiune adecvată vârstei bebelușului și urmăriți piesele care lipsesc sau se deteriorează.
 • Nu atașați niciodată lănțișoare prea lungi, copilul s-ar putea sufoca cu el.

Când este mai bine pentru bebeluș să renunțe la suzetă?

Pentru a reduce SIDS, AAP recomandă oferirea unei suzete în timpul somnului sau peste noapte până în primul an. Cu toate acestea, pe măsură ce bebelușul crește, riscurile suzetei încep să depășească beneficiile. În timp ce mulți copii renunță singuri la suzeta între 8 luni și 2 ani, alții au nevoie de ajutor pentru a rupe obiceiul.

În funcție de vârsta copilului, aceste sfaturi v a pot ajuta pentru a-l determina să renunțe la suzetă:

 • Sugari: încercați legănatul, cântatul, ascultarea unei melodii blânde sau masarea bebelușului pot fi alternative foarte eficiente la suzeta.
 • Primii 2 ani. Activitățile, jucăriile sau alte obiecte de afecțiune pot ajuta la distragerea atenției copilului de la dorința de suzetă.
 • Copii de la 2 ani. Luați în considerare opțiunea de a ajunge la o înțelegere cu copilul dvs., de exemplu schimbând suzeta cu o carte sau o jucărie, sau explicați o poveste care îl ajută să înțeleagă nevoia de a renunța la ea. Poate că medicul dentist poate participa la procesul de renunțare la suzetă explicând riscurile pe care le are suzeta pentru gură.

În orice caz, dacă aveți întrebări, îndoieli, vă recomandăm să vizitați medicul pediatru, logopedul, medicul dentist.

Dacă ați hotărât oferirea suzetei bebelușului tău, va lăsăm câteva informații utile pentru a alege suzeta care interferează cel mai puțin în dezvoltarea dentomaxilară:

Este dovedit științific că utilizarea prelungită a suzetei poate interfera negativ cu creșterea și dezvoltarea structurilor orofaciale ale bebelușilor.

Am sa va vorbesc despre caracteristicile pe care trebuie sa le aibă suzeta „ideala” pentru ca aceasta sa interfereze cat mai puțin în dezvoltare dentomaxilară.

Exista mai multe tipuri de suzete dupa forma, material si duritate…

După material găsim doua tipuri, latex și silicon. Tetinele din latex se uzează și se deformează, în timp ce cele din silicon sunt mai puțin alergene, se deformează cu greu și sunt mai ușor de sterilizat.

În ceea ce privește forma, primul lucru pe care trebuie să-l observăm atunci când alegem o suzetă este tetina, de care există mai multe tipuri.

Suzetă cu bilă

Suzeta cu bilă este o tetina circulara foarte mare si nu se adaptează cavitații bucale a bebelușului. Sunt cele care interferează cel mai mult cu creșterea cavității bucale. Nu sunt recomandate de specialiști.

Suzetă anatomică

Suzeta cu tetina anatomica, simulează mamelonul matern, este mai respectuoasa față de cavitatea bucala decât cea cu bila, dar pana la urma forma ei interferează cu structurile bebelușului. Nu sunt recomandate de către specialiști.

Suzetă fiziologică

Tetina fiziologica este o tetina mai plata care se adaptează la gura bebelușului si interferează intr-o mai mica măsura cu structurile anatomice ale acestuia. Sunt recomandate de către specialiști.

O alta parte importanta de apreciat in suzetele anatomice si fiziologice este ancorarea, partea care unește mamelonul cu scutul. Și acesta ar trebui să fie cât mai plat posibil și flexibil, deoarece gingiile și dinții stau acolo. In acest fel va interfera mai puțin cu creșterea si poziția dentara.

In ultimul rând, trebuie sa ținem cont de scut, care trebuie sa fie cat mai deschis pentru ca bebelușul sa respire si sa își așeze nasul.

Nu este necesar să schimbați dimensiunea tetinei pe măsură ce copilul crește. Cu cât este mai mic, cu atât mai bine. Singurul lucru care trebuie schimbat este scutul, astfel încât să nu acopere nasul.

În concluzie, ce suzeta folosim? vă vom lăsa sa decideți dumneavoastră, dar trebuie să controlăm timpul de utilizare, deoarece utilizarea prelungită a acestuia poate interfera cu cavitatea bucală provocând deformații dentomaxilare.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s