Boala Parkinson, cum te ajută logopedul

Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă care debutează cel mai adesea între 40 și 60 de ani. Se manifestă în mod progresiv, simptomele accetuându-se pe măsură ce trece timpul. 

Cu toate ca boala Parkinson nu poate fi vindecata, tratamentul și terapiile (terapia logopedică, psihologică, ocupațională, muzicoterapia, fizioterapie, ) pot ameliora simptomele bolii, sporind calitatea vieții pacientului.

SIMPTOME

Avem mai multe simptome, enumeram cele mai frecvente, specificăm ca nu întodeauna toate aceste simptome pot afecta pacientul: 

 • Dificultate în menținerea echilibrului
 • Tremur
 • Postura: aplecarea corpului în față sau în altă direcție, care poate cauza căderea 
 • Probleme cognitive (afazia, anomie)
 • Salivare excesiva (sialoree)
 • Demență (dificultate în gândire și în raționament), afazie, dizartrie. 
 • Expresia facială: poate deveni fixa, din cauza nervilor care controleaza muschii faciali.
 • Vocea, este posibil ca pacientul sa aibă un tremur în voce ori e posibil să vorbească mai încet, mai lent decât înainte sau mai rapid, ceea ce de multe ori afectează inteligibilitatea vorbiri, disfonie
 • Scrisul – la unii pacienti, scrisul poate deveni mai mic si mai inghesuit.
 • Dificultați ale masticației, disfagie.
 • Dificultate la înghițire – Este posibil ca pacientul sa dezvolte și alt gen de probleme, cum ar fi faptul ca nu poate înghiți, pe măsură ce boala progresează, există risc mare ca pacientul să se înece sau să nu se hrănească suficient (disfagie)

Cum te ajută terapia logopedică?

Fie din lipsă de informare, fie din pură ignoranță, mulți bolnavi de Parkinson nu fac terapie logopedică decât la mult timp după diagnostic, când simptomele se agravează. 

Parkinson este o boală neurodegenerativă care afectează zonele creierului care sunt responsabile de controlul motor (ganglionii bazali). Aceasta înseamnă că, pe măsură ce trece timpul, boala progresează, agravând toate simptomele. Acestea pot fi probleme de voce (disfonie), dificultăți la înghițire (disfagie), încetineală și dificultăți de vorbire (disartrie), lipsă de control al salivei în gură, pierderea tonusului și a forței în mușchii feței și gâtului, pierderea limbajului ( afazie, anomie) și alte dificultăți ce putem întâlni. 

Fiind o boală neurodegenerativă, rolul terapeuților are ca obiectiv menținerea funcțiilor cât mai mult timp. Din acest motiv, cu cât începe terapia mai devreme, cu atât se vor găsi rezultate mai bune. Este important ca terapeutul să urmărească evoluția bolii, cu scopul de a se adapta în orice moment la simptome.

Boala Parkinson nu poate fi vindecată, însa unele medicamente și terapiile pot ameliora simptomele. Există situații în care poate fi necesara interventia chirurgicala. Medicul poate recomanda pacientului, totodata, modificari la capitolul stilului de viață. 

Terapiile (fizioterapia, logopedia, terapia ocupațională, muzicoterapia, psihologia, etc.) și sedințele la logoped pot ameliora situația pacientului cu Parkinson, ajutandu-l să controleze simptomele specifice acestei boli. 

Urmarește-ne pe Instagram @logopediapopp

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s