Degluția disfuncțională, ce este și cum ne poate afecta?

Degluția disfuncțională (atipică):

Deglutiția infantilă este întâlnită în mod normal/natural la sugari. Aceștia înghit cu limba poziționată între arcade, ceea ce facilitează suptul. După apariția dinților, limba își modifică poziția, plasându-se pe palat, la distanță de dinți, când aceasta nu se întâmplă vorbim despre degluție disfuncțională/atipică/infantilă

Deglutiția disfuncțională este o anomalie legata de modul nostru de a înghiți și care afectează structurile Sistemului Somatognatic: dintii, maxilarul, palatul și musculatura orofacială. Apare atunci când unul (sau mai multe) dintre aceste structuri face o mișcare incorectă la înghițirea alimentelor, salivei.

Este un obicei vicios foarte des întâlnit atât la copiii cât și la adulți.

Cauza degluțitiei disfuncțională este multifactorială, adică nu este o singură cauză sau nu este aceeași in fiecare caz. Originea sa poate avea la baza diferite motive și unele dintre ele pot fi:

 • Obiceiuri orale dăunătoare (obiceiuri prelungite de supt degetul mare sau suzeta, mușcatul unghiilor, bruxism)
 • Hrănire artificială prelungită (biberon)
 • Hrana pentru bebeluși la copilașii mai mari de un an, care împiedica mestecatul și dezvoltarea corecta a muschilor și oaselor
 • Frenul lingual, labial restrictiv
 • Factori genetici care pot afecta morfologia palatului sau tractului respirator
 • Respirație orală/bucală
 • Probleme la urechi, nas și gât, cum ar fi rinita alergică, hipertrofia amigdaliană sau adenoidă, sau orice obstrucție care îngreunează respirația nazală
 • Alterarea posturii corpului. 
 • Factori psihologici, cum ar fi supraprotecția parentală
 • Tulburări de somn, apetit și comportament

Care sunt consecințele deglutiției atipice?

După cum s-a explicat anterior, la înghițire limba persoanei este plasată pe palat, această poziție este esențială deoarece favorizează dezvoltarea și lărgirea maxilarului superior, este și poziția corecta a limbii in repaus. 

Când vârful limbii este poziționat greșit în spatele incisivilor superiori sau între arcadele dentare:

 • Incisivii se înclină înainte, poziția dinților este modificată de împingerea limbii în timpul actului de deglutiție.
 • Palatul nu crește așa cum ar trebui, dezvoltarea corectă atât a maxilarului superior, cât și a mandibulei nu este permisă, iar arcadele dentare nu se dezvoltă corespunzător, provocând palate înguste și inalte
 • Creșterea si funcția musculaturii orofaciale este alterată deoarece se produce mai puțină activitate a mușchilor intraorali, in timp ce activitatea musculaturii periorale crește, in consecință se pierde echilibrul sistemului stomatogmat (respiratie, masticație, degluție și vorbire)
 • Alterații de limbaj, dificultate de a pronunța clar foneme precum: D, T, I, N, S, R.

Ce tratamente există pentru a o corecta?

În primul rând, este importantă o evaluare completă din partea logopedului specialist in Terapie Miofuncțională Orofacială, trebuie pus un diagnostic corect și detectarea cauzei deglutiei atipice. 

Terapia miofuncțională constă în reeducarea funcției Sistemului Somatognatic cu scopul de a restabili echilibrul muscular orofacial, dobândind o poziție și activitate corecta a limbii atât in timpul degluțitiei cât si în repaus. Este important conștientizarea pacientului pentru o corectare căt mai rapidă a degluției. 

Corectarea degluției este recomandată de la vârsta de 6 ani, actul degluției este destul de complex si când copilul este mai mic procesul de învațare se poate prelungii, în schimb, de la varsta de 2 ani putem reabilita respirația, masticația, poziția limbii in repaus și alteratiile la nivel orofacial ce pot fi detectate. 

Câte sesiuni de terapie sunt necesare pentru a învața forma correctă de degluție?

Terapia depinde întodeuna de alterațiile sistemului somatognatic, variază de la pacient la pacient, în general sunt recomandate sesiuni săptămânale (un total de 12,15 sesiuni) 

Procesul de reabilitare are 3 faze: 

 • 1º învațare (intre 4-6 sesiuni) 
 • 2º automatizare (4-6 sesiuni)
 • 3º generalizare (4-6 sesiuni). 

Copii sunt cei care prin mai rapid a generaliza, la adulti procesul de generalizare este mai lent deoarece au multi ani de compensatii (creierul trebuie sa învețe forma corectă de degluție). 

Reabilitarea miofuncțională și tratamentul ortopedic/ortodontic trebuie să meargă mână în mână pentru un tratament favorabil.

Mai multe studii ștințifice au demonstrat ca se obțin rezultate mai bune, din punct de vedere al calitații si durabilitații tratamentelor ortodontice, atunci cand se începe tratamentul în dentiția temporară, prin urmare, un diagnostic precoce va îmbunatați semnificativ prognosticul.

În cazurile în care este diagnosticată o alterare anatomică care împiedică poziția corectă a limbii și, prin urmare, funcția acesteia, precum frenul lingual restrictiv, un palat îngust, hipertrofia amigdaliană și/sau adenoidă, poate fi necesar un tratament chirurgical/ortopedic suplimentar înainte de a corecta degluția.

Concluzii

Degluția disfuncțională se caracterizează prin persistența modelului de degluție al sugarului peste vârsta de 6 ani, fiind considerată un obicei oral vicios, enumerăm cațiva pași care ne pot ajuta sa prevenim acest obicei:

 • Oferind alăptare exclusivă (ori de câte ori este posibil), laptele matern este cea mai buna hrana pentru copilul dvstra. Alaptarea s-a dovedit a fi benefică pentru dezvoltarea sistemului somatognatic.
 • Renunță a mai oferii copilului dupa 1 an o alimentație bazată pe pure (alimente moi) care nu îi stimulează masticația și oferă alimente cu consistență din ce în ce mai solidă pentru a l ajuta să-și dezvolte muschii faciali si creșterea oaselor maxilare. 
 • Evita utilizarea prelungită a suzetei (este recomandat ca aceasta să nu se mai folosescă dupa apariția primilor dințișori), biberonului sau a paharelor de antrenament, oferă lichidele direct din cană/pahar
 • Împiedicați copilul să dezvolte obiceiuri vicioase (suptul degetul, unghilor, obiecte, țesuturi, animale de pluș etc.)
 • Efectuați controale stomatologice din primul an, în fiecare an.
 • Dacă există un factor de risc, este important să consultați cât mai curând un specialist.

Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre orice subiect legat de Logopedie, ne puteți scrie.

Urmareste-ne pe Instagram

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s