Consecințele suptului degetului pe termen lung

Suptul degetului mare sau a altui deget este unul din cele mai frecvent întâlnite obiceiuri vicioase la copii. Un instinct natural de a suge degetul, mâna sau alte obiecte apare în primele luni de viață, uneori înca din viața intrauterină și se diminuează în timp începând cu vârsta de 6 luni.  Are un efect calmant asupra bebelușului, nu numai pentru a-i calma foamea în așteptarea unui biberon ipotetic, dar si ori de cate ori simte nevoia să se liniștească când este agitat sau somnoros. 

Cei mai mulți copii sug policele (degetul mare de la mână), alții pot suge si alte degete, iar unii au si alte activități în timp ce sug degetul: trag de lobul urechii, răsucesc o suviță de par între degete sau o bucată de material.

Degetul de cele mai multe ori este plasat deasupra limbii, astfel încât dinții superiori sunt împinși în afară, iar cei inferiori inăuntru. Suptul degetului la copii mai mici de 6 luni nu reprezintă o problema, dar la copiii de peste 1 an jum. prelungirea acestui obicei este dăunător și poate provoca multiple alterații:

 • Probleme ale dentiției, cum ar fi: alinierea anormală a dinților (malocluzii), ce se poate corecta dupa ce copilul înceteaza sa sugă degetul; impingerea dinților înainte; bolta palatină începe să se deformeze. Dezvoltare cranio-faciala anormală (prognatism). Cu căt este mai lunga perioada de supt, cu atât este mai mare riscul de a fie nevoie de terapie ortodontică
 • Probleme de vorbire: cele mai frecvente sunt problemele de pronunție, (balbaieli sau scoaterea limbii în afară în momentul pronunției cuvintelor)
 • Probleme emoționale sau anxietate: aceste fenomene se produc datorită presiunii pe care o exercită degetul mare pe dinții și pe bolta palatină, severitatea fenomenului depinzând de frecvența suptului, de intensitate, de durată și de poziția în care este aplicat degetul în gura.
 • Provocă răni sau iritații la nivelul degetului, infecții digestive cauzate de ingestia de agenți infecțioși (bacterii, virusuri) deoarece copilul introduce degetul în guriță fără ,,să țină cont’’ de igienă mâinilor. 

Mulți specialiști recomandă renunțarea la acest obicei (suptului degetului, suzetei, biberonului) imediat după apariția dinților de lapte (în jurul vârstei de un an sau maxim 18 luni) sau limitarea timpului de folosire pentru a evita alterațiile menționate. 

Sfaturi pentru părinți
Pentru a ajuta copilul sa renunțe la acest obicei sunt indicate urmatoarele masuri:

 • acordarea de mai multă atenție
 • se îndepartează obiectele pe care copilul le asociază cu suptul, la început pe perioade scurte în timpul zilei
 • distragerea copilului de la acest gest prin implicarea în diferite activitați
 • se explica efectele pe care le are suptul degetului
 • se instituie un sistem de recompense sau premii
 • se pun manuși pe degetul copilului sau se leagă degetul cu banda adezivă
 • utilizarea unui lac de unghii cu gust amar (se aplică ori de cate ori copilul va suge degetul) această metodă este încununată de succes atunci când se asociază cu un sistem de recompense.

Nu sunt indicate:
• scoaterea degetului din gura copilului când acesta este treaz, acest lucru se poate face doar când copilul a adormit
• nu se pedepsește copilul și nu se folosesc expresii care să-l jignească. Se adopta o poziție neutră, calmă, fara să se judece copilul atunci cand se discuta cu acesta despre obiceiul de a suge degetul

Se recomandă consultul unui terapeut specialist (logoped) în cazul în care terapia efectuată de parinți nu da roade.

urmărește ne pe Instagram

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s